:
Arquitectes asociats:
Jao Paciencia y Ramon Collado

Descripció:
  

HOTEL VILLA RICA CC, LISBOA

Veure més fotos

Hotel de quatre estrelles amb 193 habitacions, 6 suites junior i 12 suites senior, sala polivalent, restaurants, bars , club de jazz, tendas, despatxos, gimnas amb piscina, etc., i 100 places de pàrquing, al carrer Junqueira, davant el riu Tajo en l'Av do Indias, de l'altre costat de la plaça del Centre de Congressos de Lisboa. Amb una superfície d'11.837,20 m2 sota el nivell del terra i 15.120,70 m2 per sobre del nivell del terra, és a dir, amb un total de 26.957,90 m2.
El projecte té una alçària de Planta Baixa més tres nivells, per sobre del terra, més dos nivells enterrats. És organitzat, en una forma de o, al voltant d'un gran ?Atrium? obert al riu, però protegit per una vidriera vertical en façana i una altra en horitzontal com a coberta, deixant aquest espai principal de l'hotel amb una total transparència al exterior.
Els accessos se'n situen un pel carrer Junqueira, un altre per la plaça del Centre de Congressos, plaça per als vianants amb accés de vehicles de transport públic només i un tercer, únicament per a esdeveniments excepcionals, per la façana de vidre de l'Atrium del costat de l'Av. Dg. Índies, davant el riu Tajo.
Les façanes són sòbries, amb un ordre de composició a l'escala de l'espai exterior, transparents però guardant una intimitat en el seu interior, gràcies a un tractament de serigrafia, a la concepció de la doble pell de vidre clar i la instal·lació d'estores en el seu interior. El projecte té una composició unitària, les seves façanes, també cada una amb un enquadrament de grans finestrals emmarcats amb marbre. A més de la transparència, l'esmentada concepció ofereix un extraordinari aïllament acústic i tèrmic, amb el consegüent estalvi d'energia.
El soterrani -2, està dedicat a pàrquing de l'hotel, 100 places i a serveis.
El soterrani -1, en realitat podem dir que és un semi ? soterrani, ja que està obert zenitalment en l'àrea de l'Atrium, és a dir, en part és el terra de l'Atrium, donant a aquest un espai amb una escala major, espai singular, que al seu voltant s'organitza l'hotel. A més de serveis de l'hotel, en aquest nivell es troben la sala polivalent, bar, cuina i restaurant i club de jazz, amb façana al Atrium.
La planta baixa, amb els accessos i recepció de l'hotel, amb doble alçària, espais generosos que s'obren al gran espai format per l'Atrium, primera imatge que rep el viatger que arriba a l'hotel i l'última quan se'n va, imatge impactant, que no deixarà indiferent al visitant i guardarà en la seva memòria, no solament per la seva singularitat, sinó també pel confort i possibilitats que ofereix l'esmentat espai. En aquest nivell també es troben: l'healtt club, bar, zones d'estar, botigues|tendes, despatxos i un restaurant, comunicat en vertical amb el que es troba en el nivell inferior.
En els nivells superiors, 1r, 2ns i 3rs, es troben les habitacions, el corredor d'accés del qual, es troba entre les habitacions que donen a l'exterior i les que donen a l'Atium. Corredor obert en els seus extrems a l'exterior, és a dir, que des de qualsevol part d'aquests espais comuns es veu l'exterior, evitant així les sensacions de claustrofòbia possible dels espais tancats i podent orientar-se millor. Espais tractats amb materials com la fusta als murs i un tapís centrat en el terra i il·luminació indirecta, que a més de ser funcionals i de fàcil manteniment, són per crear un ambient cálid.
Les habitacions són espaioses, al vestíbul hi ha l'accés a la sala de bany i es troba un armari armari de la roba i caixa forta. El bany és complet, a més de banyera hi ha la possibilitat d'instal·lar una dutxa independent, com ho és també independent el WC i bidet, però amb unes divisions de vidre traslluït, per no reduir visualment l'espai. El terra i les parets són de marbre. El espai que en s'hi hagi ? dormitori, també és un espai de treball|feina, en general aquesta funció és cada dia més present als nous hotels i havent-hi aquest hotel davant del Centre de Congressos, encara és previsible una major afluència d'homes i dones de negocis. Aquest espai està obert en la totalitat de la superfície de la seva façana, del terra al sostre i de mur a mur, transparència que permet una visió àmplia a l'exterior, en qualsevol posició: dempeus, assegut|establert i ajagut. Façana de doble pell de vidre ventilada, llevat de les façanes a l'Atrium, obtenint-se així un excel·lent aïllament acústic i tèrmic, amb la consegüent economia d'energia. Transparència a voluntat de l'usuari, gràcies als estores que es troben en l'interior de la doble pell i a la doble cortina en l'interior de l'habitació, és a dir, una façana dinàmica tèrmicament i amb una transparència variable, de l'ocultació total a la transparència total, segons la voluntat i utilització del usuario.
Les suites, a més de tenir un major espai, tenen un bany amb banyera doble amb hidromasaje i una habitació independent del ser a les suites señor.
El mobiliari està estudiat especialment, amb un disseny en coherència amb l'Arquitectura de l'hotel, funcional, d'avantguarda, minimalista i sobri, però amb el confort necessari i en acord amb la categoria de l'hotel.